Met dank aan de verkeerde sleutel naar een gelijkvloerse woning zonder drempels

Verhuizen naar een mooie seniorenwoning in Overvecht of niet? Hennie en Suze van Spanje twijfelden. Maar hun toekomstige buurvrouw gaf een half jaar geleden de doorslag.

Ze tobben met hun gezondheid, Hennie en Suze. Allebei zijn ze minder mobiel, een trap op en af gaan is lastig. En in hun vorige woning kon wel een traplift, maar andere noodzakelijke voorzieningen waren volgens Hennie niet haalbaar. “We woonden er dertig jaar met plezier, maar waren toe aan een gelijkvloerse woning. Hier hebben we brede deuren en zijn er geen drempels. ”

Goedkoop verhuizen

Op de website van Woningnet zagen ze dat Utrecht een Verhuisadviseur Senioren heeft. Ze namen contact op en gingen in gesprek. “We zijn vanaf het begin goed geholpen met adviezen. Zo konden we voorrang krijgen via de ‘Van Groot naar Beter’ regeling omdat we een vierkamerwoning achterlieten. En toen de knoop eenmaal was doorgehakt, regelden ze zelfs een bedrijf voor ons dat goedkoop onze verhuizing regelde en ook nog eens hielp met witten.”

Hennie en Suze gingen niet over één nacht ijs. Ze bekeken zo’n tien woningen op hun geschiktheid. Hoogbouw viel direct af want Hennie heeft hoogtevrees. “Bij sommige woningen durfde ik niet eens voor het raam te staan.”

Het ging uiteindelijk tussen een appartement in woonzorgcentrum Huis aan de Vecht en hun huidige woning aan de Werradreef in Overvecht. “We hadden een sleutel gekregen van woningcorporatie Mitros om te gaan kijken, maar die paste niet. De buurvrouw nodigde ons uit om een kijkje bij haar te nemen en toen kon ik zien hoe de woning er ingericht uitzag. Dat gaf de doorslag.”

Bingo voor huurders

Het was even wennen: minder ruimte en buiten minder leven in de brouwerij dan bij hun vorige woning, eveneens van woningcorporatie Mitros. Maar inmiddels voelen ze zich helemaal thuis. “We hebben nu brede deuren zonder drempels, makkelijk voor de rollator. Er is zelfs een gemeenschappelijke ruimte met eens per maand een bingo voor de huurders. En voorzieningen zoals Saltro en fysiotherapie zitten ook in het gebouw, heel fijn.”

Hennie kan zich niet meer precies herinneren waarmee de verhuisadviseur allemaal heeft geholpen. “Maar ik betwijfel of het zonder hun hulp was gelukt.”

Meer over de Verhuisadviseur

Heeft u een woning met minimaal 4 kamers en bent u toe aan een andere woning, die beter past bij uw wensen en behoeften? Bijvoorbeeld een kleinere gelijkvloerse woning? Maar weet u niet hoe te beginnen? Overweegt u uw woning aan te passen? Bent u 55 jaar of ouder? De Verhuisadviseur kan u helpen met advies en het zetten van de juiste stappen.

De dienstverlening varieert van een oriënterend gesprek tot intensieve begeleiding. Samen brengt u uw woonwensen in kaart en de belemmeringen die u ervaart om te verhuizen. U krijgt informatie over het woningaanbod en regelingen waarvan u gebruik kunt maken. De Verhuisadviseur helpt knelpunten op te lossen, kan helpen met (voor u) zoeken of kan u doorverwijzen naar de juiste instanties.

Ook kan de Verhuisadviseur u meer vertellen over de voorrangsregeling ‘Van Groot naar Beter’. Volgens die regeling krijgt u voorrang als u een sociale huurwoning met minimaal vier kamers van één van de corporaties in de regio Utrecht verruilt voor een sociale huurwoning met maximaal drie kamers van één van de corporaties in de regio.

Huurders die doorstromen volgens de voorrangsregeling gaan nooit meer dan € 50 per maand meer betalen dan zij nu al betalen. Het gaat om de netto huur. Dit hebben de meeste corporaties in Utrecht zo met elkaar afgesproken en heet de huurprijsregeling.

Wilt u weten hoe de Verhuisadviseur Senioren u kan helpen? Of wilt u meer weten over de voorrangsregeling ‘Van Groot naar Beter’ of de huurprijsregeling? Neem dan contact op via onze contactpagina.